8.9.2012

Nokialla narun päässä iltapäivälehdistö -niminen pässi.

Nokia

Nokia, nokia nokia...

NOKIA, NOKIA, NOKIA, LUMIA, NOKIA, NOKIA, OIS, 920...

Siinä sisältöä iltapäivälehdistöltä viimeisen kolmen päivän ajalta.

Miten Nokia teki sen?

Nokian alamäki alkoi vuosia sitten ja alamäestä suivaantuneena kansakunta toisensa jälkeen kääntyi nokiaa vastaan. Jokuhan meissä ihmisissä on kun heikkoa halutaan sortaa ja heikko halutaan poistaa näkyvistä: "ymmärtäisivät nyt lopettaa matkapuhelimien ja renkaiden valmistuksen kun kumpaakaan ei osata".

Nokiaa haukuttiin paskoista ratkaisuista, mollattiin kaikissa mahdollisissa käänteissä, syytettiin milloin mistäkin; Nokiasta tuli vieras sika jota oli helppo piestä. Mitä paremmin Nokiaa pieksi, sitä enemmän virtuaalipisteitä sai nörttilandiassa.

Kyllä Nokialla tämä tiedostettiin; Oli aika tehdä markkinoiden tehokkain, nerokkain ja paras kusetuskampanja. Kampanjasta suunniteltiin niin nerokas, ettei edes ne ihmiset jotka ymmärtävät kampanjan olevan kusetusta, oikeasti ymmärrä mikä kampanjassa todella on se kusettava osuus.

Nokia julkaisee videon missä esitellään Lumian kuvanvakaimen toimintaa videotilassa ( https://www.youtube.com/watch?v=e866X4lKci8 ). Joku tarkkasilmäinen huomaa, että pysäköiden kärrin ikkunasta heijastuu kuvausauto varusteineen. Tämähän on kusetusta! Kyllä, mutta luuliko joku oikeasti, että esittelyvideo ihan oikeasti tehtäisiin kännykällä? Luuliko joku, että muut yritykset tekevät esittelyvideonsa kännyköillä? Luuliko joku, että tytön vieressä ajaa kundi fillarilla ilman käsiä ja kuvaa videota Lumia 920:lla joka ei ole videon tekohetkellä edes markkinoilla.

Palataanpa kuitenkin ruotimaan itse videota. Katsokaa tarkkaan pysäköityä vaunua. Minkä vuoksi vaunu on pysäköity sakkopaikalle (sulkuviivojen päälle). Minkä vuoksi vaunussa on sivuluukut kiinni, mutta juuri päätyikkuna on jätetty auki? Minkätakia se kyseinen ikkuna on (ilmeisesti) pinnoitettu heijastavalla kalvolla? Vielä omituisemmaksi asettelun tekee se kysymys, kuinka ammattileikkaaja joka työkseen videoista etsii epäkohtia (ja on tottunut niitä näkemään), pystyisi edes karmeimpana kankkuspäivänä missaamaan tuollaisen heijastavan ikkunan joka oikein huutaa "katso minua". Kuinka ne kymmenet (ellei sadat) silmät, jotka videon ovat nähneet valmiina, eivät ole muka huomanneet ikkunaheijastusta? Kyllä tässä on kusetuksen makua, mutta kusetus ei todella ole kuvaustekninen moka tai leikkaustekninen unohdus.

Siirrytään seuraavaksi kuvanvakaimen toimintaa esitteleviin still-kuviin. Esittelykuvien tultua julki (http://www.iltalehti.fi/digi/2012090716050377_du.shtml), joukko henkilöitä joilla on jonkinlainen tarve etsiä Nokian toiminnasta virheitä, bongaa epäkohtia esitetyissä kuvissa: Valaisu ei täsmää ja kiiltävät pisteet antavat tähtikuvion (viittaa toisenlaiseen kameratekniikkaan mitä kännykkäkamerassa on). Esittelykuvien epäjohdonmukaisuuksia naureskellaan lähes kaikilla nettifoorumeilla mistä löytyy edes etäisesti valokuvaukseen liittyvää sisältöä. Ei mene aikaakaan kun jostain kummasta vuotaa lehdistölle kuva nokian mainoskuvan kuvaustilanteesta (http://www.iltalehti.fi/digi/2012090716053203_du.shtml). Onko Nokian still-kuvatkin kusetusta!!

Luuliko joku oikeasti, että korkealaatuiset markkinointikuvat kuvattaisiin kännykällä? Entäpä näillä foorumeilla missä on edes etäisesti valokuvauksesta tietäviä ihmisiä - luuliko teistä joku, että markkinointikuvat oli kuvattu Lumia 920:lla? Tuskin luuli mutta tarve päteä (mollaamalla Nokiaa) oli niin suuri, ettei asiaa voi sivuuttaa. Taas sain ainakin sata nörttipistettä lisää!

Kysyisin nyt ihan ohimennen, kuinka typeriksi kuvittelette mainoskampanjan vastuuhenkilöitä? Kuvataan keskellä vilkasta katua, vilkkaassa kaupungissa mainoskuvia ja toivotaan ettei kukaan ohikulkeva ihminen ota tilanteesta kuvaa - tai myöhemmin julkaise tilanteesta otettua kuvaa verkossa?

Haluaisin kovasti nyt käyttää lempitermiäni ja käytänkin: Ottaisitteko ystävällisesti pään pois perseestä.

Nokialla on tiedostettu nykymedian tahto nostaa esiin "kohu-uutisia" sekä se, että (varsinkin eniten luetut) iltapäivälehdet uutisoivat mielummin negatiivisia uutisia kuin positiivisia. Ketään ei kiinnosta, että Nokian kännykässä on kuvanvakain tai, että Nokian kännykän voi ladata laittamatta piuhaa koneen kylkeen - latausmaton avulla. Ketään ei kiinnosta, että Nokialainen aloittaa musiikin soittamisen automaattisesti kun kännykkä lasketaan JBL:n kanssa yhteistyössä suunnitellun soittimen päälle - langattomasti. Ketään ei kiinnosta kuinka paljon parempia kuvia Nokian kännykkä tekee verrattuna kilpaileviin valmistajiin. Ketään ei kiinnosta kuinka hyvin Microsoftin ohjelmisto kännykässä toimii. Mutta kaikkia kiinnostaa jos Nokia "kusettaa" mainoksia tehdessä vielä niin tökerösti, että jäävät siitä kiinni!

Tätä mainosrumbaa on nyt jauhettu päivätolkulla, eikä loppua näy. Jos Nokia olisi tehnyt normaalin siistin mainoskampanjan, eikä lähtenyt "kusetukseen" - olisi Nokia-uutisointi loppunut viimeistään eilen "koska Nokia ei vakuuttanut jotakuta turhanpäiväistä ammattilaista". Nyt tilanne on se, että viikon kuluttua kaikki tietävät uusien Nokialaisten ominaisuudet, toimivuuden ja hyvät puolet. Tämän lisäksi kännyköitä myyvissä liikkeissä ihmiset haluavat päästä räpeltämään näitä kuuluisia Nokialaisia, ihan vaan etsiäkseen virheitä - lisää käyttökokemuksia, lisää kysymyksiä myyjälle, Nokia on kaikkien huulilla!

Nokian markkinointikampanja on yksinkertaisessa nerokkuudessaan niin loistava, että saa markkinointikoneistonsa voimaksi kaikki ne ihmiset jotka ovat syystä tai toisesta Nokiaa vastaan, tietoisesti tai tiedostamatta. Markkinointikampanja on niin ällistyttävän hyvin toteutettu, että sen kantavaksi voimaksi on saatu paskaojassa rypevä sensaatiolehdistö täysin ilmaiseksi!

Kyllä tässä vedetään erityisesti lehdistöä kuin pässiä narusta! Juuri sitä lehdistöä jonka tulisi varmistaa uutisoinnin oikeus, totuudenmukaisuus ja pyrkiä neutraaliin uutisointiin!

PS. Kertokaa yksi huono ominaisuus tai huono puoli uudesta Nokia Lumia 920:sta - tiedättekö ainuttakaan?

PPS. Odotan innolla sitä vastalauseiden myrskyä kaikilta Nokia-vastaisilta ihmisiltä, kun tajuavat miten tyylipuhtaasti Nokia on vetänyt heidät oman mainoskampanjansa äänitorviksi. Se vastalauseiden myrsky toitotetaan kahta suuremmalla voimalla kahta kauemmas kun yritetään viimeiseen asti pitää kiinni ideologiasta kuinka Nokia on paska! Nerokas kampanja, ällistyttävän nerokas!

"Hups"...
10 kommenttia:

 1. Ainoan virheen minkä Nokia teki oli se että demovideoissa ja kuvissa ei lukenut "illustrative purposes only jne" vaan niissä luki aavistuksen röyhkeästi "shot with prototype Lumia 920". Oli kamppanja tahallinen tai ei, on se erittäin onnistunut Suomalaiselta yritykseltä ja todistaa että Nokiallakin aletaan pikkuhiljaa ymmärtämään blogin voima, asia mitä Nokia ei ole hallinnut kunnolla ikinä. Asian todistaa se että kyseinen "virhe" havaittiin globaalisti käytännössä kaikissa teknologiablogeissa. 920 on varmasti paras Nokia aikoihin, mutta aika näyttää breikkaako se esimerkiksi Jenkkimarkkinoilla johon Nokialla on kova tarve päästä, euroopassa se myy varmasti.

  VastaaPoista
 2. en ole lumia 920 käyttänyt mutta yhden huonon ominaisuuden tiedän: bing.

  VastaaPoista
 3. Kameraa ei ainakaan voi kehua kun ei tiedä millaisia kuvia sillä saa...voihan se muuten olla ihan ok luuri?

  VastaaPoista
 4. No hohhoijaa. Ja kuulennothan olivat myös lavastettuja.

  "Luuliko joku, että tytön vieressä ajaa kundi fillarilla ilman käsiä ja kuvaa videota Lumia 920:lla joka ei ole videon tekohetkellä edes markkinoilla." -- Ei, mutta moni ajatteli, että kundi ohjasi sitä fillariaan *yhdellä kädellä*, ja toisessa kädessä oli 920-proto, jonka luoja paratkoon olisi kesällä 2012 jo ollut syytä toimia sen verran hyvin että sillä voi kuvata videota.

  VastaaPoista
 5. Erittäin loistava mainoskampanja tosiaan. Ajetaan brändiä entistä enemmän lokaan ja annetaan kohun viedä kaikki huomio uudelta mallistolta. Mahtaa perus Pertit ja Maijatkin kiinnostua uusista Nokialaisista tämän kohun ansiosta.

  Heitän joukkoon vielä sellaisen salaliittoteorian, että homma oli suunniteltu mutta tarkoitus oli satuttaa Nokian mainetta. Nokian sisällä on aivan varmasti porukkaa, jotka ovat tyytymättömiä Eloppiin ja nyky strategiaan.

  VastaaPoista
 6. "Kertokaa yksi huono ominaisuus tai huono puoli uudesta Nokia Lumia 920:sta - tiedättekö ainuttakaan?"

  Tää oli vissiin huumoria :)
  Tässä alkuun ihan pari, ilmottele jos haluat enemmän raporttia.

  -920 näyttö on himmeämpi ja sen väritoisto on heikompi kuin 820
  -ei aito PureView-kamera
  -muotoilu on rumempi kuin N9/900
  -painaa enemmän kuin Galaxy III
  -äänittää vain mono-ääntä, ei stereoa
  -ei kunnon käyttöjärjestelmää vaan wintoosa
  -Bing-näppäintä ei voi uudelleenohjelmoida
  -ei MicroSD-muistikorttitukea
  -kotelon pinta on ruma kiiltävä

  Ajatelkaas ihmiset miten monia tunteja olette elämässä tuhlanneet Windowsin virheiden kanssa tappelemiseen? Nyt tämä sama käyttökokemus on tulossa matkapuhelimiin.

  VastaaPoista
 7. Mikä on aito PureView kamera? oletko määritellyt nokialle mitä sen pitäisi olla?

  Eikös se ole niiden uusi "nimi" eri tekniikoille jotka parantaa kuvanlaatua.
  808:ssa oversamplays isolla megapixelillä
  920:ssa kuvanvakaus jne.

  No parin muun asian kanssa olen samaa mieltä edellisen kanssa.

  VastaaPoista
 8. Jonne vois kirjoitella vaikka omalla nimellään :)

  VastaaPoista
 9. Tässä muuten kauppalehden uutisointia neljä päivää blogin jälkeen: http://www.kauppalehti.fi/etusivu/maailmalla+arvellaan+nokia+mokasi+tahallaan/201209257833

  VastaaPoista
 10. Kysehän ei ole siitä oliko testikuvat ja videot huijausta vai ei. Tottakai ne olivat ja se oli nokialta suunniteltu juttu. Mutta itse en ainakaan tiedä onko paskassa rypevälle nokialle sitten parempi saada julkisuutta keinolla millä hyvänsä vai yrittää saada vain positiivista julkisuutta. Mielestäni nokia toimi tyhmästi aiheuttamalla tarkoituksellisesti itselleen lisää paskaa niskaan. Ei yhtiöitä pelasteta huonolla julkisuudella.

  VastaaPoista