18.9.2011

Ompa sulla hyvä kamera!

Löysin vaihteeksi netin syövereistä kuvan, se ei ollut millään tapaa ihmeellinen. Kyseessä oli otos autosta ilta-auringosta. Kuvaustekniikan, kameran asetusten, salaman käytön (ei käytetty) tai edes kuvakulmien osalta kuvassa ei ollut mitään erityistä. Ei se huono kuva ollut, mutta ei mitenkään ihmeellinen. Yllätyksekseni kuvan alla oli kuitenkin kommentti missä päiviteltiin jonkun omistavan suht hyvän kameran.

Onko tuo ajatus hyvästä kamerasta myös arvon lukijalle tuttu? Ihmettelen suuresti jos ei ole.

Markkinavoimat tuovat jatkuvasti markkinoille uutta kameramallia mainoslauseiden sisällön pysyessä pääosin samana: Tässä kamerassa on toiminto X jonka avulla saat hyviä kuvia. Tässä kamerassa on uusi prosessori jonka avulla kuvasi heräävät eloon. Tässä kamerassa on hymyntunnistus. Oikeasti..

Olen tavannut yhden jos toisen kymmenen ihmistä jotka ovat ostaneet uuden pokkarin jotta saavat parempia kuvia (kuin vanhalla kameralla). Näistä yksikään ei ole perehtynyt valokuvaukseen edes auttavissa määrin; ei edes sen vertaa jotta ymmärtäisivät kameran sielunelämää enemmän kuin laukausnapin ja kuvankatselunapin verran.

Kamera, valokuvaus, valokuvat, ne ovat kaikille lapsuudesta asti tuttuja yleishyödyllisiä hyödykkeitä - ei niiden sisältöä, kuvakulmia, valaisua tai mitään muutakaan ajatella yhtään sen pidemmälle. "Meidän häihin tulee sukulaistyttö kuvaamaan, sillä on järjestelmäkamera ja sillä saa hyviä kuvia". Niin.. Ottaisitteko häihinne myös sukulaistädin keittiöön? Hänellähän on hyvä kauha jolla saa tehtyä hyvää soppaa. Ottaisitteko kirkkoon naapurin sedän vihkimään? Hänellähän on hyvä raamattu missä on hyviä juttuja. Ottaisitteko bändiksi tuttavan lapsen bändin? Heillähän on hyvät soittimet joilla voi soittaa hyviä biisejä. Teettäisittekö mummovainaalle arkun yläasteen puukäsityöprojektina koska siellähän on käytettävissä hyvää puuta mistä voi rakentaa hyviä arkkuja! Olisipa kiva kirjoittaa kirja, ei hätää - osta hyvä tietokone, sillä se hoituu.

Mikä tekee valokuvauksesta niin arkipäiväistetyn asian, että ihmisten ajattelukyky lakkaa kuin seinään puhuttaessa valokuvista. Jokainen tunnistaa hyvän valokuvan sellaisen nähdessään ja varmasti myös huomaavat eron siihen sukulaistytön järjestelmäkameralla otettuun kuvaan - kuinka monella riittää ymmärrys niinkin pitkälle, ettei sen hyvän kuvan ottaminen ole tuuria, ei sattumaa, eikä myöskään kiinni kuvattujen kuvien määrästä. Se on hyvä kuva, koska valokuvaaja on osannut työnsä - ei siksi, että valokuvaajalla on hyvä kamera. Huonollakin kameralla asiansa osaava kuvaaja ottaa huomattavasti parempia kuvia, kuin serkkulikka edellisellä viikolla syntymäpäivälahjaksi saamallaan järjestelmäkameralla.

Huonoja kuviahan ei kannata ottaa - se on kaikin puolin ajanhukkaa. Tätäkin suurempaa hukkaa, tosin rahanhukkaa, on ostaa uusi ja parempi kamera jotta saisi parempia kuvia.

1 kommentti:

  1. Harmittavan totta, lapset saavat joululahjaksi naurettavan kalliita järjestelmäkameroita. Ja vain sen takia kun ovat sitä mieltä että heistä tulee hyviä valokuvaajia automaatti päällä. Äitimamma on ylpeä jokaisesta kuvasta joka ei ole tärähtänyt ja facebook täyttyy järkkärillä peilin kautta otetuista huulimutru kuvista.
    Tuntuuku rahan hukalta ihmisen mielestä, joka kuvaa astetta enemmän ja on tutustunut kameraansa perinpohjaisesti? Ei toki, mutta onneksi eivät ole minun rahani uponneet niihin kuviin.

    VastaaPoista