29.3.2013

Jore Puusa - Valehteleva roskablogisti

Hei,

Useat teistä ovat todennäköisesti törmänneet internet-hahmoon nimeltä Jore Puusa. Osa teistä on varmasti miettinyt onko kyseessä ihan oikea henkilö (tätä ihmeteltiin mm. tässä).

Kyseessä on aivan oikea henkilö. Jore Puusa on eläkkeelle jäänyt lehtikuvaaja, kuvajournalismin opettaja ja ilmeisesti jonkin kuvajournalismilinjan entinen johtaja. Vuoden lehtikuvaajaksi hänet on valittu myös muistaakseni muutaman kerran. Kokemusta löytyy eri mantereilta, erilaisista työtehtävistä vaikka kuinka.

Jore Puusa on käyttänyt omien sanojensa mukaan viimeiset vuodet nuorten ammattiin valmistuneiden valokuvaajien oikeuksia ajaen. Oikeuksien ajamiseen kuuluu harrastelijavalokuvaajien, jos ei solvaaminen, niin vähintään massiivinen latistaminen - mutta myös yllättäen nuorten ammattivalokuvaajien herjaaminen harrastelijavalokuvaajiksi tai amatööreiksi.

Jore Puusa on itse omin sanoin kirjoittanut ammattilaisuuden kriteerin numero 1 olevan nimenomaan koulutustausta ja ammattiin valmistuminen, niin sanotusti "paperi takataskussa". Minulta se löytyy.

Koko näytäntö lähtee liikenteeseen kun SESSIONS2-tapahtumajiäjänkuvaustiimin perustaja Jouni Väänänen kehuu vanhaa tiimiään Wonder Festival-tapahtuman kuvallisesta taltioinnista. Toimin itse nykyisin Jounin jalanjäljissä, SESSIONS2-tiimin SiteManagerina, sekä kyseisessä tapahtumassa myös kuvallisen taltioinnin vastuuhenkilönä. Jore Puusa kirjoittaa seuraavaa: "...missä ovat ne maamme ammattimaisimmat tapahtumakuvat? Ovatko ne jossain piilossa? Tässä kun on näkyvillä aivan tavanomaista amatöörikuvaa..."

Jore Puusa hyökkää tuossa kohdassa minun kimppuuni, henkilön jonka ammattioikeuksia hän vannoo ajavansa. Samalla hän hyökkää Jouni Väänäsen kimppuun (myös nuori yrittäjä), sekä monen muun nuoren yrittäjän kimppuun jotka kameraa kyseisessä tapahtumassa käyttivät.

Tästä johtuen esitin Jore Puusalle haasteen tulla valokuvaamaan kanssani johonkin tapahtumaan. Perusajatus oli, että hän tuottaa samantasoisen gallerian kuin minäkin. Parhaassa tapauksessa molemmat voisimme oppia jotain uutta. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Vastausta ei Jore Puusalta kuulunut, ei sähköpostiin eikä puhelimeen.

Jore Puusa otti yhteyttä Jouni Väänäseen ja syytti meitä rivien välistä virheellisestä markkinoinnista ja siitä, että pyrimme johtamaan kuluttajia harhaan. Tässä vaiheessa virallistin haasteen tapahtumakuvausyhteisön nettisivuilla pienen lisäyksen kera. Haaste noteerattiin myös Digicamera.net:n uutisvirrasta, mihin on poimittu erilaisia asioita jotka suomalaista valokuvauskansaa kiinnostaa.

Vastausta ei Jore Puusalta kuulunut vieläkään. Sen sijaan sain lukea hänen nettisivuiltaan olevani yksi niistä henkilöistä jotka ovat syyllisiä hänen päätökseensä ajaa bloginsa alas. Miksi? Koska uskalsin haastaa Jore Puusan. Henkilön joka on vuosien varrella haastanut kymmeniä valokuvaajia "viivalle kanssaan".. Kuinka ollakkaan Jore esittääkin seuraavaa: "..haastankin herrat kuvaamaan itse ensin julkisen bilemainostuksen mahdollisia seurauksia."

Vaikka Jore Puusa onkin muuttanut blogi-kirjoitustaan, on meillä tästä haasteesta kuvankaappaus ja vastaankin Puusan haasteeseen nyt:

Hyväksyn haasteenne.

Jore Puusa voi ottaa yhteyttä kontakteihinsa ja osoittaa minulle työtehtävän haluamassaan (mielellään suomalaisessa) lehdessä.

Työtehtävä tulisi olla sellainen minkä pystyn tekemään yhden päivän aikana ja jonka suorittamisesta minulle ei koidu kohtuuttomia kustannuksia (olenhan työtä tekevä ammattivalokuvaaja ja tällä työllä ei totta vie rikastu - ei ainakaan näin alkutaipaleella). Kielitaitoni on Suomi ja Englanti, kumpikin käy.

Mainitsinkin Puusan muuttaneen blogikirjoitustaan, sitä on muutettu entistä kannustavammaksi ja oikeuksiemme ajamisen kaltaiseksi sitten viime lukemisen.

Postin alkupuoliskolla hän käyttää ruutukaappauksessa tätä kuvaa ja kirjoittaa kaikkitietävästi näsäviisaan kuvatekstin: "Kuvassa ammattimainen tapahtumakuvaaja heijastaa salamaa uimahallin kattoon 10 metrin korkeuteen :) Kuvasitaatti kritiikkiä varten."

Selvennän Jore Puusalle valokuvauksen perusasioita:
- Käsisalaman teho riittää paikan valaisuun katon kautta
- Kuvan tilanteessa Tuula Ylikorpi kuvaa vallitsevassa valossa, koska
- ..salama ei ole päällä (jopa ON/OFF-kytkimen asento näkyy kuvasta)

Haluatko Jore Puusa korjata tavanomaisen virheellistä ja aiheetonta "kritiikkiäsi"?

Seuraavaksi Jore Puusa lainaa kuvankaappauksin kasaa kommentteja. Yksi niistä on omani (poimittu lähettämästäni sähköpostista). Yksi on Jouni Väänäsen. Loput kommentit ovat poimittuja blogikommenteista. Näiden kommenttien kirjoittajien henkilöllisyydestä tai valokuvausalan ammattimaisuudesta Jore Puusalla ei ole minkäänlaista faktaa vaikka hän toisin väittää; ei ole meilläkään.

Jore Puusa siis kirjoittaa blogiinsa roskaa ja valehtelee.


Tämä suututtaa minua. Ei sen vuoksi, etteikö erilaisia mielipiteitä voisi hyväksyä, vaan sen vuoksi, että joku saattaa jopa uskoa Jore Puusaa.

Puusa on myös viimepäivien aikana useasti yrittänyt esittää, että  "me" yritämme viedä häneltä sananvapautta. Jore Puusa, sananvapaus ei ole sama asia kuin vastuuvapaus. Kanna vastuu kirjoituksistasi, niin mekin teemme.

Odotan anteeksipyyntöäsi julkisesta hyökkäyksestä minua, edustamaani tiimiä kohtaan sekä Wonder Festivalin järjestäjälle jonka tapahtumaan viittaat huumebileinä. Odotan sinulta myös julkista anteeksipyyntöä niitä sadoille harrastelija- ja ammattikuvaajille joita olet valheellisilla ja perättömillä "kritiikeillä" vuosien saatossa loukannut.


Onko sinussa miestä, Jore?

Realistisin terveisin:
Karo Holmberg
Ammattivalokuvaaja (VAT)

16 kommenttia:

 1. Asiaa! Nyt Puusa voisi nöyrtyä ja pelastaa kasvonsa, mutta veikkaan ettei niin käy.

  VastaaPoista
 2. Itse toivoisin että tämä show loppuisi jo pikkuhiljaa. Yhden yksityishenkilön poikkitelainen kommentti tuskin kaataa ketään tai mitään, mutta tämä siitä aiheutunut järjettömiin mittasuhteisiin paisunut polemiikki saattaakin aiheuttaa jotain seuraamuksia. Ja ihan turhaan.

  VastaaPoista
 3. Puusa nyt vaan on tätänykyä tuollainen. Hänen mielestään hyvä kuvaaja on sellainen, joka on käynyt valokuvausalan koulutuksen, työskentelee hänen kriteerien mukaan hyväksytyllä sopimuksella ja... Siinä se. Kaikki muut ovat varkaita, amatöörejä, kokoomuslaisia tai persuja.

  VastaaPoista
 4. Miten niin tätänykyö? Sama tyyli on ollut ainakin netissä niin pitkään kuin netti on ollut pystyssä. Jore on asiakas ravintolassa, jolla on pakonomainen tarve huudella ventovieraisiin pöytiin. Jos niistä vastataan vähänkin samalla tavalla, niin Jore on suureen ääneen kutsumassa hovimestaria paikalle valittaen hänen sanan-, ajattelun- ja ylipäänsä oikeassaolemisen vapauttaan loukatun. Seuraavaksi Jore poistuu näyttävästi paikalta – vain palatakseen seuraavana päivänä uudestaan samalla käyttäysmiskoodilla takaisin.

  Tämä on nähty niin monta kertaa, että te irvistävää rakkikoiraa ikävöivät. Ei hätää! Jore palaa pikemmin kuin osaatte odottaakaan.

  VastaaPoista
 5. Hieno ja raflaava otsikko tässä päräytyksessä. Todella vilpittömin mielin asialla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilpittömin? En tainnut niin mainita missään kohtaa :)

   Blogin esittelytekstistä saat osan tiedosta ja tästä blogikirjoituksesta loput.

   Harmissani olen kyllä siitä, että joku osaamaton (lue: ei vielä harrastelijastatukseen yltävä) kameran kannattelija saattaa Puusaa uskoa. No usko lie vähenee siinä vaiheessa kun on ensimmäisen hyökkäyksen kohteena.

   Poista
 6. Jore oli vissiin vielä Jorma kun hän riehui samalla lailla newsgroupeissa vajaat 20 vuotta sitten. Oikeasti Jorman eli Dickin eikun siis Joren elämäntehtävä on kaivaa verta nenästään *****uilemalla ja dissaamalla muita kuvaajia. Ei ole ensimmäinen kerta kun hän poistuu prinsessamaisesti näyttämöltä, eikä ikävä kyllä viimeinenkään.
  Dick mukamas pitää nuorten puolta, päinvastoin, hän luo illuusiota valokuvaajan ammatista sellaisena kun se oli silloin kun hänen tarkennuksensa vielä oli tarkka. Muuhunhan hän ei pysty, osaamisellaan hän ei pysty opettamaan videota, ääntä eikä kuvankäsittelyä - kuvaajan ammatti on monipuolistunut ja muuttunut työksi, jota voi vaikkapa se toimittajakin tehdä. Nykyään pitää olla monipuolinen tekijä jotta voi leipänsä raapia monista puroista, sellaisten suojatyöpaikkojen aika on ohitse mihin Puusa on tottunut.

  VastaaPoista
 7. "olenhan työtä tekevä ammattivalokuvaaja ja tällä työllä ei totta vie rikastu" - olen samaa mieltä - ei tällä osaamisella

  "Selvennän Jore Puusalle valokuvauksen perusasioita:
  - Käsisalaman teho riittää paikan valaisuun katon kautta
  - Kuvan tilanteessa Tuula Ylikorpi kuvaa vallitsevassa valossa, koska
  - ..salama ei ole päällä (jopa ON/OFF-kytkimen asento näkyy kuvasta)"

  voi voi -- VAT ammattilainen???? minä olen korkeushypyn maailmanmestari, kisoissa jotka järjestettiin oman ladon vintilää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko sisällyksetöntä höpötystä, liekö edes tiedät mihin otit kantaa ;)

   Poista
 8. Nimimerkki Anonyymi on tyypillinen puskista huutelija, joiden arvostus mm. Jore Puusan silmissä on siellä kaikkein alhaisimmalla tasolla. Toki Jorekin ottaa kantaa näihin möläytyksiin hanakammin, kun ne kohdistuvat häntä vastaan kuin silloin, kun huutelu on hänen puolellaan. Aika inhimillistä sinänsä.

  Pari sanaa kuitenkin VAT:sta, eli valokuvaajan ammattitutkinnosta. Se on yksi osa laajaa näyttötutkintojärjestelmää. Näyttötutkinnot ovat ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia. Koulutuksessa, työelämässä ja harrastuksissa hankittua osaamista käsitellään yhtenä kokonaisuutena siten, että osaaminen voidaan hyödyntää tutkinnoissa vaaditun ammattitaidon näytöissä.

  Olen itse suorittanut valokuvaajan ammattitutkinnon, sen jälkeen vielä valokuvaajan erikoisammattitutkinnon (VEAT) ja toiminut 1½ kautta tutkintoja valvovassa elimessä, eli kuvallisen ilmaisun toimikunnassa. Tämän perusteella voin väittää tietäväni, en luulevani jotain valokuva-alan näyttötutkinnoista.

  Ensinnäkin tiedän, että koulutuksen taso vaihtelee huomattavasti tutkintoja järjestävissä alan oppilaitoksissa. Olen käynyt seuraamassa niissä opetusta ja tutkintojen suorittamista. Kun opetuksen taso vaihtelee ja ihmisten kyvyt muutenkin ovat kovin erilaiset, niin VAT:n suorittaminen ei vielä kerro kovin paljon henkilön kyvystä harjoittaa valokuvaajan ammattia. Ei puoleen eikä toiseen. Asiaa tuntematon tekee aivan yhtä suuren potentiaalisen virheen olettaessaan tittelin VAT merkitsevän ammattitaidotonta amatööriä kuin rautaista valokuva-alan ammattilaista. Tilastotieteessä, joka on varsinainen akateeminen osaamisalani, näitä kutsutaan 1. ja 2. tyypin virheiksi.

  Kun VAT:ssa tutkinnon kriteeri on näyttökoe, niin mennään nyt sitten katsomaan näitä "aivan tavanomaista amatöörikuvia" Muotoa etsimässä -blogissa. Kun "väärin sammutettu" on siinä mielessä aika huono kritiikin lähtökohta, että siinä ei ole oikein tarttumapintaa vasta-argumenteille, niin otetaan esille valokuvaajan ammattitutkinnon perusteet. Siellä on ainakin vähän enemmän avattu sitä, mitä valokuvaajan ammattitutkinto pitää sisällään. 2 § Miljöötyöskentely lienee oikea kohta tämän tapauksen arviointiin.

  http://www.oph.fi/download/111153_valokuvaaja_ammattitutkinto.pdf

  En kopioi tähän 2 § perusteita muuten kuin muutaman esimerkin verran.

  Tutkinnon suorittaja
  suunnittelee tarvittaessa kuvaustapahtuman•
  perehtyy tarvittaessa miljööseen etukäteen
  ottaa kuvausympäristön ja -tilanteen erityisvaatimukset huomioon työskentelyssään
  hyödyntää kuvausympäristön ominaisuuksia työssään
  huomioi digitaalisen työnkulun ja kuvankäsittelyn vaatimukset ja mahdollisuudet jo kuvausvaiheessa.

  Tutkintoa valvovan elimen ex-jäsenenä ja itsekin tutkintoja arvioineena ja useita näyttöjä muuten vain seuranneena voin todeta, että tällä sivulla

  http://muotoaetsimassa.blogspot.fi/2013/03/valokuvaus-wonder-festival-2013.html

  olevat valokuvat ylittävät kirkkaasti valokuvaajan ammattitutkintoon asetetut ammattimaisen miljöötyöskentelyn kriteerit. Pelkästään näillä kuvilla ei miljöötyöskentelyn näyttökoetta läpäistäisi, koska kriteereihin kuuluu muutakin osaamista kuin mitä näillä kuvilla voi näyttää. Mutta se on eri asia, koska nyt kyse oli siitä, ovatko kuvat sellaisia, että ne osoittavat tekijänsä hallitsevan ammattimaisesti miljöökuvausta vai ei. Ne osoittavat.

  Jore Puusa saa olla niistä mieltä tahansa. Minulla on Opetushallituksen antama näyttökoearvioijan pätevyys arvioida sitä, millaiset näytöt riittävät valokuvaajan ammattitutkinnon suorittamiseen. Se edustaa vallitsevaa virallista kantaa. Jorella tuntuu olevan tässäkin kuten monessa muussakin asiassa omat kriteerinsä, mikä hänelle ajattelun- ja sen jatkeena olevan sananvapauden puitteissa mielihyvin myönnän. Tosin en pidä erityisemmin korrektina sitä, että kun minä esitän yhtä lailla sananvapauden nimissä asioista oman näkemykseni, niin se linjataan Joren blogissa häneen kohdistuvaksi ajojahdiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Timo,

   kiitoksia tyhjentävästä ammatillisesta lähestymisestä tähän keissiin! Olen täysin samaa mieltä jokaisen kohdan kanssa.

   Muille lukijoille tähdentäisin vielä sitä, että yksittäisellä keikalla ei ole tarvetta täyttää kaikkia VAT:n miljöökuvauksen osa-alueiden vaateita, koska kyseessä on työkeikka eikä näyttökokeen suorittaminen :) Tosin nämä vaateet tulevat täytettyä kun tarkastellaan riittävää otantaa erilaisista miljöökuvauskeikoista jotka sivuavat tutkinnon vaatimuksia.

   Mutta oli kuitenkin mukava lukea asiallista ja asiapitoista tekstiä mistä huokuu todellinen ja oikea ammattitaito ja sen ymmärtäminen, ei pelkästään mutu tai mielipiteet.

   Poista
 9. Voin allekirjoittaa Karon kommentit oman kokemuksen kautta. Kommentoin kerran (en yhden ja ainoan) Joren kirjoitusta vuonna 2012. Jore aloitti karmean tilityksen että olen yksi niistä joiden kanssa hän on joskus tehnyt duunia ja että olen lähetellyt kritiikkiä aikaisemminkin jo vuosien ajan. Ja vaikka kuinka yritin selittää että nyt meni Jore aika pahasti pieleen niin ei mennyt perille. Luulen että Jore on jäänyt liikaa kiinni vanhaan aikaan ja huomannut yhtäkkiä tuntevansa olevansa jotakuinkin tarpeeton. Sitä ei tietenkään toivoisi kenellekään ja on selvää että se ei voi olla vaikuttamatta henkiseen tasapainoon.

  VastaaPoista
 10. Olet nyt varmaan kostosi saanut, tämän blogikirjoituksen seurauksena kaikki työni luennoitsijana Suomessa ovat loppuneet.
  Toivoisin, että poistaisit tämän "jore puusa valehteleva roskablogisti" bloggauksesi koska se..samalla kun aiheuttaa suurta häpeää nimeäni kantavalle joukolle täysin syyttömiä ihmisiä,--- on saanut aikaan erään pienelle Puusa nimiselle pojalle täyden helvetin koulukiusaamisen muodossa. Itsestäni en enää 61 vuotiaana välitä mutta uskon että sinulla on senverran omaatuntoa, että välität pienen lapsen hädästä jonka tämän bloggauksesi otsikko on hänelle saanut aikaan ja jo toisen koulunvaihdon muutaman kuukauden sisällä huolimatta toistuvista pyynnöistäni säästää ulkopuolisia.

  VastaaPoista
 11. Kuten olen sinulle kertonut: Keskustelen mielelläni lapsen vanhempien kanssa kunhan ottavat yhteyttä. Vastavuoroisesti voit antaa vanhempien yhteystiedot minulle niin soitan heille itse keskustellakseni mikä tilanne ihan oikeasti on :)

  Mikäli työsi ovat loppuneet, on se seurausta vuosikausia jatkuneesta internet-kiusaamisesta jota olet kuulemani perusteella harrastanut vähän jokapuolella.

  Harmillista ettet pysty ymmärtämään ettei kukaan halua luennoitsijaksi kiusaajia. Voit toki syyttää minua niin paljon kuin sielu sietää. Fakta on, että tämä asia sai siivet sinun toimintasi seurauksena, ei minun.

  VastaaPoista
 12. Oho, veikkaan että tänne blogiin on lähiaikoina tullut lisää lukijoita.

  Jortsukka päätti koittaa tätä samaa lähestymistapaa huumoriryhmässä mihin oli ilmeisesti liittynyt. Ja oli varkaita ja oikeustoimia väläyteltiin.

  Ja kaveri kehtaa väittää että duunit loppu tän blogin takia =D

  VastaaPoista
 13. Elamma turaniassa !

  VastaaPoista